Pogovor s trenerjem kadetske selekcije, Erikom Marinškom

Prihajajoči konec tedna bodo s spomladanskim delom prvenstva pričeli kadeti in mladinci Brinja. Selekcija do 17 let, ki jo vodi Erik Marinšek, je jeseni dosegla odličen rezultat in trenutno zaseda 5. mesto. Pred začetkom spomladanskega dela prvenstva smo z glavnim trenerjem kadetov opravili daljši pogovor, v katerem smo naslovili številne zanimive teme. Med drugim smo se dotaknili pripravljalnega obdobja, vključevanja nogometašev v višje selekcije in pripravljalnih tekem, vprašali pa smo ga tudi, kakšen slog nogometa si želi gojiti.

Po jesenskem delu prvenstva zasedate 5. mesto. Kako gledate na to izhodišče pred začetkom spomladanskega dela?
Imamo super izhodišče pred nadaljevanjem prvenstva. Rezultatsko smo si že zagotovili ostanek, kar je bil osnovni cilj pred sezono. Naprej lahko gledamo z optimizmom. Število zbranih točk nam omogoča, da bomo v spomladanskem delu lahko dali več priložnosti mlajšim fantom vhodnega letnika. Za slednje so igralne izkušnje seveda neprecenljive.


Kakšna je bila starostna sestava kadetske selekcije med pripravljalnim obdobjem?
Zimske priprave smo zastavili tako, da je osem fantov letnika 2006 trenirala z mladinci. Igralce, ki so rojeni leta 2007 in prvenstvene tekme igrajo v Ivančni Gorici smo priključili v trenažni proces, tako da smo imeli na treningih od 22 do 26 fantov vhodnega letnika. Poleg tega so z nami trenirali še štirje nogometaši selekcije U15, za katere smo ocenili, da so fizično dovolj na nivoju, da lahko priprave opravijo s kadeti.


Kaj je cilj priključevanja nogometašev, ki bi sicer še lahko nastopali za kadetsko selekcijo, eno kategorijo višje, torej k mladincem?
Pomembno je, da že sedaj razmišljamo, kaj se bo dogajalo prihodnjo sezono. Rezultatsko dobro kotiramo, zato lahko uporabljamo takšne manevre. Vhodnim letnikom ponujamo konkretno minutažo, da bodo v prihodnji sezoni, ko bodo nosilci ekipe, že vajeni igranja na takšnem nivoju. Vse to seveda počnemo, v dobrobit naših mladih nogometašev. Pridobivanje izkušenj med starejšimi fanti je blagodejno za njihov razvoj.


Kako pa poteka komunikacija med trenerji glede 'izmenjave' igralcev? Se vse hitro zmenite ali so včasih potrebne razgrete debate?
Glede tega je med trenerji vselej prisotna določena mera heca. Seveda bi včasih kdo najraje 'zadržal' kakšnega nogometaša v svoji selekciji, a na koncu se vselej skupaj odločimo tako, da je najboljše za igralca in za klub. Tudi, če to včasih pomeni, da je mlajša selekcija zaradi tega na kakšni tekmi oslabljena. Vemo, kaj je naš skupen cilj in k čemu stremimo. Fantom omogočamo, da igrajo na čim višjem nivoju, kdaj tudi za ceno rezultata.


Kako so potekale priprave?
Smo v zadnjem tednu pripravljalnega obdobja. S treningi smo začeli 5. januarja, tako da se nahajamo že vsedmem tednu priprav. Večino aktivnosti smo opravili po planu, zato lahko pripravljalno obdobje označim za uspešno. Odigrali smo sedem tekem in opravili tudi priprave v Umagu. Vse smo opravili, kot smo si zadali. Na srečo ni bilo nobenih poškodb, kar je še ena zelo pomembna zadeva.


Zakaj je pomembno, da ekipa nekam skupaj odpotuje na priprave, tako kot ste vi na primer v Umag?
Predvsem je pomembno z vidika povezovanja ekipe. Fantje cele dneve preživljajo skupaj in spletejo vezi, ki jih morda sicer ne bi. Tako se tudi bolje spoznajo in na koncu vse to vpliva na rezultat.


Kako si zadovoljen z odigranimi tekmami?
Večino obračunov smo odigrali proti ekipam iz druge lige, saj smo igrali predvsem s fanti vhodnega letnika. Pet srečanj smo zmagali, dve pa izgubili. Generalno gledano sem s prikazanim zadovoljen.


Se je ekipa kaj spremenila? Je kakšen nogometaš prišel ali odšel?
Nobenega fanta nismo izgubili, čeprav je bilo zanje veliko zanimanja. Na koncu so se vsi odločili, da ostanejo. Pripeljali smo štiri igralce vhodnega letnika. Pri tem smo predvsem mislili na naslednjo sezono in njihovo postopno vključevanje v ekipo. Okrepili pa smo tudi trenerski štab. Dosedanjemu pomočniku trenerja Nikoli Cvijiću se je pridružil Jasmin Kaltak, ki je prišel iz kranjskega Triglava.


Kakšen je odnos fantov na treningih?
Odvisno od dneva. Včasih potrebujejo nekoliko spodbude, ampak generalno so vsi naši nogometaši željni treniranja, zato trenerji ne porabljamo preveč energije za to, da jih ženemo. Njihov nivo motivacije je na precej visokem nivoju, kar je zelo pomembno.


Kakšni so cilji za drugi del sezone?

Osnovne rezultatske cilje smo že dosegli. Nekoliko slabše smo začeli, potem pa smo se s pozitivno serijo povzpeli na peto mesto, ki je odlično izhodišče. Sedaj lahko mirno delamo in ni potrebno, da stvari prilagajamo za izpolnitev rezultatskega cilja. Čim več priložnosti želimo ponujati mlajšim fantom, da se spoznajo s kadetskim nivojem. Je pa seveda vselej prisotna želja po zmagah, ki je zagotovo ne bomo zanemarili.


Še nekaj o tebi kot trenerju. Kakšen nogomet želiš gojiti?
Želja je igrati čim bolj atraktivno in razvojno. Z igro podaj želimo ustvariti veliko situacij za doseganje zadetkov. Moram pa poudariti, da je stil igre, ki ga ekipa zasleduje, zelo odvisen od samih igralcev, ki jo sestavljajo. Trener mora biti sposoben slog igre prilagoditi svojemu moštvu.